Muziek tijdens de zwangerschap

 

Dat muziek je stemming kan beïnvloeden heb je waarschijnlijk al gemerkt. Hardrock heeft een ander effect op onze gemoedstoestand dan rustige klassieke muziek. Deze beïnvloeding vind al plaats vanaf de zwangerschap.

De ontwikkeling van het gehoororgaan begint tussen de 7e en 9e week van de zwangerschap. Zo rond de 5e maand van de zwangerschap is het gehoororgaan volledig ontwikkeld en kan de foetus geluiden waarnemen. Dat zijn de geluiden van het moederlichaam, zoals haar stem, de hartslag, de spijsvertering en bloedtoevoer naar de baarmoeder en de placenta. Maar de foetus kan ook geluiden van buitenaf horen, zoals de stem van de vader en muziek. Ook herkennen ze het onderscheid tussen de verschillende geluiden.

Muziek tijdens de zwangerschap werkt heilzaam en prikkelend voor moeder en kind. Luistert de moeder naar muziek die ontspanning brengt, dan werkt dat door op de gemoedstoestand van de baby. Maar ook als de moeder zingt, geniet de baby mee. De geluidstrillingen van de stembanden gaan rechtstreeks naar de baby. Die vibratie voelt je baby aan en heeft een masserend effect!

Je kind zal na de geboorte muziek of liedjes herkennen. Daarom is het verstandig om al tijdens je zwangerschap te investeren in een rustige babytijd door vaak naar prettige muziek te luisteren of rustgevende liedjes te zingen. 

Er is veel onderzoek gedaan naar het kalmerende effect van kinderliedjes en klassieke muziek op baby's (en volwassenen). Keer op keer blijkt dat deze soorten muziek baby's rustig kunnen maken. Onderzoekers zijn van mening dat dit komt omdat het ritme van klassieke muziek overeenkomt met het ritme van onze hartslag. Daarnaast heeft klassieke muziek over het algemeen een positief effect op lichaam en geest. 

 

Een rustig en tevreden kindje dankzij de klanken van klassieke muziek.

Vanaf de eerste weken van de zwangerschap tot aan de geboorte van ons kleine wondertje, doen we er alles aan om zo goed mogelijk voor kindje te zorgen. Wanneer ons kindje op zijn of haar gemak is, zijn wij dat ook. Dat is het prachtige natuurlijke instinct wat elke moeder en ouder met zich meedraagt. Door middel van ons onderbewuste voelen we aan wanneer iets goed voelt, of waar we ons kleintje voor moeten behoeden. Al vanaf het allereerste begin van de zwangerschap bouwen we een band op met onze baby. Dit doen we door middel van het zachtjes praten tegen onze buik, maar dit gebeurd ook door de positieve ervaringen die we meemaken als we zwanger zijn.

 

Persoonlijke ontwikkeling is voor ieder mens heel belangrijk. Het geeft ons het vermogen om te kunnen gaan met verschillende soorten situaties in het leven, maar heeft ook invloed op ons geestelijke en lichamelijke welzijn. Ook voor kleine kinderen in de leeftijd van 0-2 jaar is deze ontwikkeling van groot belang. Mede doordat bewezen is dat klassieke muziek een positief effect heeft op het welzijn van een kind, kunnen we hier niet vroeg genoeg mee beginnen. De positieve invloed welke muziek heeft op baby’s en peuters is van grote waarde tijdens het leerproces en het geestelijke welzijn van het kind. Misschien hebben we vroeger allemaal wel mogen ervaren dat we als kind rustig werden en in slaap vielen als onze moeder een liedje voor ons zong. We voelden ons veilig en geborgen bij het horen van de klanken van muziek. Dit is een mooi voorbeeld van hoe klassieke muziek positief kan bijdragen aan de ontwikkeling en welzijn van jouw kindje.

 

Onze kleintjes zijn heel goed in staat om tonen te herkennen en daarbij een gevoel te creëren. Door middel van mini concerten met klassieke muziek waarbij de nadruk wordt gelegd op kinderliedjes en liedjes voor het slapen gaan, laten we het kindje spelenderwijs kennis maken met het positieve effect van muziek op ons brein. Vaak zijn het de herkenbare melodieën en klanken van kinderliedjes waardoor ons kleintje veel sneller in staat is om woorden te onthouden. Daarnaast komt er bij het horen van muziek vaak de drang naar een dansje vrij, waardoor de ontwikkeling van bewegen wordt bevorderd. Ook de gemoedstoestand van het kindje wordt positief beïnvloed door het luisteren naar klassieke muziek. Daarbij zorgt zingen en dansen met je kindje niet alleen voor een goede communicatie, maar draagt het ook bij aan een verfijnde motoriek van het kind.

 

Door de fijne sfeer en beleving die er tijdens een klassiek mini concert voor kindjes ontstaat, is het vooral ook erg gezellig om actief deel te nemen. Muziek verbind ons en geeft ons de mogelijkheid om op een andere manier dan praten te kunnen communiceren. Vooral voor kleine kindjes is het horen van zachte klanken van mooie instrumenten een positieve ervaring waarvan ze het effect een leven lang met zich mee dragen. Dankzij het horen van klassieke muziek tijdens een mini concert voor kindjes en ouders, is dit een prachtige manier om spelenderwijs te kunnen leren, en zorgt het tevens voor de ondersteuning van de taalontwikkeling.